fbpx

Blog

Društvene mreže Društvene mreže -7 najčešćih grešaka

društvene mreže

Svaki brend koji svoj posao shvata ozbiljno trebao bi biti prisutan na društvenim mrežama. Velik broj poduzeća, uključujući i vašu konkurenciju, koristi društvene mreže, komuniciraju sa ciljanom publikom  i promovišu  svoje proizvode i usluge. Prisustvo na društvenim mrežama na pravi način ima ogroman potencijal za vase poslovanje. Ali svi vaši napori mogu pasti u vodu ako i dalje pravite greške u marketingu na društvenim medijima.

Ovaj tekst će vam poslužiti kao vodič kako da izbjegnete 7 najčešćih grešaka, te kako da ostvarite dobre rezultate.

1. Nemate startegiju marketinga na društvenim mrežama

Koje društvene mreže koristite? Koju vrstu  sadržaja objavljujete? Da li se obraćate vašoj ciljnoj publici? Kakav utjecaj vaše objave imaju? Da li se oglašavate? Kako mjerite uspjeh kampanja na društvenim mrežama?

Odgovore na ova i još mnoga pitanja mora da sadrži vaša strategija, a strategija marketinga na društvenim mrežama ne znači samo objavljivanje određenog broja postova na dan, to je malo više od toga.
Učinkovita strategija marketinga na društvenim mrežama uključuje akcijski plan i jasno definirane ciljeve šta želite postići koristeći društvene mreže. Povećanje vidljivosti brenda, veći promet na web stranici ili izgradnja zajednice oko vašeg poslovanja? Također opisuje vrste postova – slike, videozapise, linkove bloga, ponovne objave, hashtagove, događaje i definira vaš ton i način komunikacije  na društvenim mrežama.

2. Sve društvene mreže su iste

Pazite da ne upadnete u zamku zaboravljajući da različite platforme imaju različitu publiku.

Ovo je jedna od najvećih grešaka koje veliki broj poduzeća čini, objavljujući isti sadržaj  na svim  društvenim platformama.
Različita publika sa različitim interesovanjima koristi različite društvene mreže. Dakle, imajte na umu da vaše objave za svaku društvenu mrežu trebaju biti prilagođene publici, kao i samom formatu te društvene mreže.

Šta to znači?

Facebook trenutno nije toliko zastupljen među mlađim korisnicima, ali je koristi više od 70% odraslih osoba. Na Instagramu je mlađa populacija, te ukoliko su oni vaša ciljna publika, zainteresujte ih fotografijama. Linkedin je mreža za potragu za poslovnim partnerima, pa ćete i ton komunikacije prilagoditi toj publici.

3. Kontinuitet je važan

Primjerice, napravili ste strategiju koja kaže da ćete objavljivati ​​dvije objave dnevno. Ali zauzeti ste drugim važnim aspektima vašeg poslovanja, zaboravili ste da objavite jednu ispravku. Kakav nered!

Jednom kada imate strategiju i postanete redoviti sa svojim objavama, neobjavljivanje tokom jednog dana može utjecati na vaše dojmove i stope angažmana, šteteći dosadašnjim naporima na društvenim mrežama. Ako niste redovni sa svojim ažuriranjima, znači da vaš sadržaj može biti skriven od većine vaših pratilaca.

4. Zanemarivanje odnosa sa publikom

Mnogi brendovi ne sudjeluju u komentarima korisnika, što stvara dojam da brend nije zainteresiran za poticanje razgovora sa svojom publikom.

Kad neko odgovori na vaš post, reagujte- i to što je prije moguće. Što više odgovorite (lajkate ili komentirate), više će se publika htjeti uključiti.

5. Ne koristite plaćene oglase

Svaka društvena mreža ima mogućnost oglašavanja. Plaćeni oglasi vam omogućavaju da svoje proizvode prikažete izravno ciljanoj publici koja bi – na osnovu svojih interesa i sklonosti – mogla postati potencijalni klijent.

Isporučite svoj interaktivni, privlačan sadržaj kao što su slike i videozapisi, putem plaćenog oglašavanja na vodećim društvenim platformama – to stvarno može poboljšati vase poslovanje.

6. Ne pratite vaše rezultate

Marketing putem društvenih medija moćan je način promocije vašeg brenda i možete pratiti svoj napredak u realnom vremenu. To vam omogućava da napravite strateške promjene u kampanji i ciljate publiku. Neuspješni oglas možete zaustaviti u bilo kojem trenutku,  dok ga ponovno ne optimizirate.

Međutim, očekivati ​​nevjerovatne rezultate od vašeg prvog posta ili kampanje je proptimistično. Uvijek je potrebno malo podešavanja i testiranja da biste postigli najbolje rezultate – zato pratite i učite iz svojih kampanja na društvenim mrežama i nastavite prema svojim poslovnim ciljevima.

7. Previše promocije brenda

Još jedna greška u marketingu društvenih medija koju čine mnogi. Kad pretjerate u promociji svojih proizvoda i usluga, vjerovali ili ne, vasa publika će početi gubiti interes.

Smanjite svoje promotivne aktivnosti na minimumu. Najbolja praksa kaže da slijedite obrazac postavljanja jednog promotivnog posta za svaka četiri nepromotivna posta.

Nepromotivne objave mogu biti ponovna dijeljenja fotografija koje pokazuje kulturu vašeg brenda ili vaš ured ili radnu kulturu, vodiče, upute za upotrebu, infografiku ili blogove. Pokušajte podijeliti nešto što donosi vrijednost vašoj publici.

Ukoliko imate pitanja, nedoumica, treba vam pomoć, vrlo rado ćemo odgovoriti na vaš upit i potruditi se da zajedno ostvarimo uspješnu poslovnu priču. Vašu poslovnu priču.