fbpx

Blog

Marketing plan & strategija Gerila marketing? Zašto da ne!

gerila-marketing

Gerila marketing je strategija oglašavanja koja koristi niskobudžetne, nekonvencionalne taktike marketinga. Izraz je nastao iz gerilskih ratova, koji su korišteni za opisivanje netradicionalnih ratnih taktika poput sabotaža, naleta i elemenata iznenađenja. Slično gerilskim ratovima, gerila marketing zahtjeva mnogo mašte i rizika; međutim, učinak uspješne kampanje je neprocjenjiv.

No, nema mjesta panici, nećemo ratovati 🙂

Gerila marketing savršen je za mala poduzeća jer se jednostavnim, pristupačnim taktikama može stvoriti nezaboravan dojam vašeg brenda. Namjena je stvoriti maštovito rješenje kako predstaviti tvrtku. Gerila marketing trebao bi iznenaditi potrošače, stvoriti nezaboravan dojam i kreirati veliku količinu društvene zabave. Cijela ideja je iznenaditi potrošače i istaknuti se iznad tradicionalnog oglašavanja.

Gerila marketing je strategija koja se fokusira na nekonvencionalne taktike marketinga koje daju maksimalne rezultate.

Tri su osnovna elementa:

Iznenađenje

Neobična poruka izaziva reakciju humorom, apsurdom, šokantnom porukom i prezentovanjem na lokacijama koje su različite od uobičajenih. Napomena – uvijek biti pozitivan! Zastrašujuće poruke izazovu željeni efekat, ali ne omogućavaju povezivanje s brendom. Uvijek je bolje koristiti smijeh umjesto straha, zar ne?

Dijeljenje

Kreativna poruka povećava broj onih kojima je poruka namijenjena, tako da ostali komunikacijski kanali nastave prenositi izvornu poruku, ne iziskujući nove troškove. Društvene mreže ovdje mogu odigrati ključnu ulogu. Dijeli, označi, objavi…nastavi niz 🙂

Trajnost

Upravo zbog prethodna dva elementa, poruka ostane zapamćena, traje, brend postane prepoznatljiv i publika se emocionalno veže za brend, prisjećajući se emocije koju je izazvala vaša poruka.

Gdje i kako primjeniti gerila marketing? Mogućnosti su nebrojene, oslobodite kreativni duh vašeg poslovanja! Ako trenutno nemate inspiraciju pogledajte par ideja.

Ljudi hodaju istom ulicom, primjete promjenu, vi budite ta promjena!

Grafiti, natpisi, pločnici, travnjaci, zidovi… sve je to prostor na kojem možete prikazati svoju poruku na kreativan, duhovit i pozitivan način.

Zaintrigirati publiku, izazvati emociju je premisa gerila marketinga.

Ukoliko imate pitanja, nedoumica, treba vam pomoć, vrlo rado ćemo odgovoriti na vaš upit i potruditi se da zajedno ostvarimo uspješnu poslovnu priču. Vašu poslovnu priču.