fbpx

Blog

Društvene mreže Instagram savjeti vol.1

Instagram savjeti poslovni profil

Pokrenut 2010. godine, Instagram je ultimativna platforma za dijeljenje fotografija.
Instagram ima 1 bilion aktivnih korisnika mjesečno, više od 100 miliona fotografija se objavi dnevno, što ga čini jednim od najboljih načina za promociju vašeg poslovanja.

Budući da je budućnost digitalna, svaki brend uspostavlja svoju prisutnost na Instagramu. Instagram može izgledati kao da samo poslovi poput modne ili kozmetičke industrije mogu uspjeti, ali to nije mreža koju biste trebali isključiti, sve dok znate šta radite.
Instagram je društvena mreža na kojoj možete plasirati svoje proizvode i usluge, onako kako želite. Bilo da se radi o maloj tvrtki, startup – ima ili etabliranom brendu, Instagram je otvoren za sve. Prebacite se na Poslovni profil na svom Instagram profilu i krenite! Instagram savjeti vam mogu poslužiti kao vodič.

Poslovni profil

Prije nego što krenete sa Instagram marketing strategijom, prebacite svoj profil na poslovni (Instagram business account). Nije teško, zaista, a benefiti poslovnog profila su izuzetno važni za provođenje Instagram marketing strategije.
Poslovni profil omogućava korisnicima da vide vaše kontakt informacije.
Putem poslovnog profila možete kreirati oglase.
Poslovni profil vam omogućava uvid u statistiku vašeg profila, dostupni su vam različiti podaci o vašim pratiocima, objavama a sve u svrhu bolje komunikacije sa ciljnom publikom.

Instagram poslovni_profil
Statistika / Insights

Zanima vas koliko je korisnika vidjelo vašu objavu, kliknulo na dugme call, koje su karakteristike vaše publike? Odgovore na ova i mnogo drugih pitanja upravo vam daje statistika.

Impressions – ukupni broj prikaza vaših objava;
Reach – broj Instagram profila koji su vidjeli bilo koju vašu objavu;
Profile views – koliko puta su korisnici pogledali vaš profil;
Website clicks – koliko puta su korisnici kliknuli na link na profilu;
Call click – koliko puta su kliknuli na poziv Call na vašem profilu;
Email Clicks – koliko puta su kliknuli na Email na vašem profilu;
Engagement – broj like-ova i komentara na objavu;
Saved – broj unikatnih korisnika koji su spremili vašu objavu.

Možete čak dobiti i prikaz demografskih podataka vaše publike, uključujući podatke o njihovoj dobi, polu, lokaciji i vremenu kada su najaktivniji.
Sve ovo vam pomaže kako biste kreirali što bolji sadržaj vaših objava i doprli do većeg broja ljudi. Statistika će vam odgovoriti na pitanja kada je najbolje objaviti novu fotografiju, kakav sadržaj je korisnicima najzanimljiviji i kako povećati doseg objava.

Instagram insights statistika
Oglašavanje na Instagramu

Instagram oglasi postali su uobičajena pojava na platformi. Najbolji dio? Možete tačno kontrolisati koliko želite potrošiti na njih postavljanjem budžeta za oglase.
To vam pruža mogućnost da ciljate  svoju publiku na potpuno novi način. Bez sponzoriranih objava, samo korisnici koji prate vaš profil mogu vidjeti vaša ažuriranja i fotografije.
Oglašavanjem možete promovirati svoje fotografije svima koji odgovaraju karakteristikama vaše  ciljne publike kako bi povećali domet mnogo više.
Za oglase koristite sadržaj koji je atraktivan, a istovremeno je privlačan ciljnoj grupi.

sponzorirani oglas


Možete i postojeće objave pretvoriti u oglase. Instagram savjeti: pripazite na svoje objave, pratite njihovu statistiku.
Imajte na umu da postoji mnogo različitih oblika sponzorisanih oglasa koje možete objavljivati, kao što su:
Photo
Video
Carousel/ Dinamični oglasi
Stories

Story, beskrajne mogućnosti

Instagram story  razlikuje se od redovnih Instagram objava, jer dolaze u formatu „prezentacije“/ slideshow
Traju samo 24 sata, no ako kreirate zanimljive story-je, to je sasvim dovoljno vremena da privučete pažnju publike. Prednosti Instagram Stories su zaista beskrajne. Za početak, Stories se prikazuju na vrhu korisničkog profila, koje korisnici svakodnevno gledaju.
Stories možete koristiti za objave koje nisu “kvalitetne” kao redovne objave. Šta to znači?
Ne morate brinuti toliko o objavljivanju sadržaja koji je usklađen s “estetikom” vašeg brenda ili vaše Instagram stranice kada je u pitanju Stories. Možete prikazati vaš brend iza scene, dešavanje u uredu, humorističnu objavu ili pak motivacijsku. Filteri za lice, tekst ili naljepnice olakšavaju uređivanje slika ili stvaranje zabavnih, privlačnih vizuala. Eksperimentišite sa različitim vrstama sadržaja, kao što su fotografije, kratki video, video, video uživo ili Boomerangs.

Instagram story

U Story – jima možete označiti i druge profile, što je sjajno ako sarađujete s drugim brendom ili influencerom, ili jednostavno podijelite story vaših pratilaca na kojima ste označeni. Zgodno, zar ne?

Instagram je zaista mreža sa mnoštvom mogućnosti, ukoliko se njome koristite na pravi način. Nadamo se da će vam naši Instagram savjeti pomoći da razvijete svoje poslovanje, doprete do ciljne publike i budete vidlijivi.

Ukoliko imate pitanja, nedoumica, treba vam pomoć, vrlo rado ćemo odgovoriti na vaš upit i potruditi se da zajedno ostvarimo uspješnu poslovnu priču. Vašu poslovnu priču.